Sipilän hallitus, teidän olisi nyt syytä perääntyä

Sipilän hallitus esittää työsopimuslain irtisanomisperusteita koskevan sääntelyn muuttamista siten, että alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä yksilöllisen irtisanomisen perusteita kevennettäisiin. Ehdotus pitää sisällään myös esityksen, jonka mukaan alle 20 henkeä työllistävillä työnantajilla ei olisi enää velvollisuutta ennen irtisanomista selvittää, olisiko irtisanominen vältettävissä sijoittamalla työntekijä muuhun työhön. Hallituksen mukaan yksilöllisen irtisanomisen perusteiden keventämisen tavoitteena on alentaa työllistämisen kynnystä. Asiantuntija arvioiden mukaan laki ei kuitenkaan juuri toisi lisätyöpaikkoja.

Herää kysymys miksi tätä lakiesitystä halutaan viedä näin voimakkaasti eteenpäin? Samaan aikaan EK julkaisi yrityskyselyn, jonka mukaan lähes 70 % yrityksistä kohtaa rekrytointivaikeuksia. Mikäli tämä laki toteutuisi, niin alle 20 henkilön työpaikoissa rekrytoinnit tulisivat olemaan entistä haastavampia.

Miksi koulutettu henkilö menisi pieneen työpaikkaan, jos samaan aikaan työsuhdeturva on heikompi ja henkilö voidaan irtisanoa ”pärstäkertoimen” mukaan. Eikö tämä koituisi pitkässä juoksussa pienten yritysten tappioksi? Suomessa on jo nyt olemassa kuuden kuukauden koeaika ja vielä tämän lisäksi määräaikaisilla työsuhteilla kikkailemalla ”koeaikaa” pitkitetään keinotekoisesti.

Sipilän hallitus on aiempina vuosina tehnyt kymmeniä esityksiä heikentääkseen palkansaajien asemaa. Osan niistä ovat saaneet läpi, osa on torjuttu. Hetki sitten hallitus veti takaisin esityksensä alle 30-vuotiaiden työntekijöiden aseman heikentämisestä. Se torppaus oli ay-liikkeen vaikuttamisen ansiota.

Nytkin on ilmiselvästi käymässä niin, että ay-liike on rakentamassa kovia painostustoimia laajalla rintamalla. Siksi annan Sipilän hallitukselle ilmaisen neuvon: Perääntykää – vetäkää irtisanomisten helpottamista koskeva esityksenne takaisin.

Suomen menestys pohjautuu vahvaan osaamiseen ja pitkäjänteiseen tutkimus- ja kehitystyöhön. Näihin edelleen panostamalla voimme pärjätä tiukassa kilpailussa. Hallitus leikkasi heti ensi töikseen näistä molemmista ja samalla vietiin tulevaisuudelta pohjaa. Nyt julkistetussa budjettiriihessä onneksi hallituskin on herännyt jo tunnettuun faktaan: näihin pitää satsata lisää rahaa. Tämänkin panostuksen jälkeen ollaan alle lähtötason.

Koulutukseen tulee panostaa entistä enemmän, jotta jatkossakin meillä on vahva osaamispohja, johon pitkälti perustuu suomen menestys. Tarvitsemme kuitenkin useampia malleja, joiden kautta työllisyyttä saadaan parannettua. Nuorisotyöttömyys on kasvanut kovaa vauhtia ja nuorten työllistämisen edistämiseksi tulisi tehdä nyt hartiavoimin töitä.

Suomessa on paljon töitä ja työtehtäviä, joita voisi työssäoppia. Välillä tuntuu, että rekrytointivaatimukset ovat karanneet käsistä ja tästä syystä nuorelta työnhakijalta jää työpaikka saamatta. Oikealla asenteella ja hyvällä perehdytyksellä monesta nyt työttömänä olevasta nuoresta saataisiin hyviä työntekijöitä.

Suomessa maksetaan yritystukia useita miljardeja euroja isoille pörssiyhtiöille, jotka tekevät satojen miljoonien voittoa. Samaan aikaan yhtiöt maksavat tuhteja osinkoja omistajilleen. Näitä tukia pitäisi arvioida kriittisesti ja katsoa mitkä tuet ovat yritysten pärjäämisen, työllistymisen ja Suomen strategisesta näkökulmasta tärkeitä. Nyt Sipilän hallitus yrittää repiä säästöjä duunarin selkänahasta ja samaan aikaan työntekijöitä pitäisi saada irtisanoa mielivaltaisesti.

Mielestäni tukia pitäisi suunnata enemmän pienille yrityksille ja sitä kautta luoda uusia kasvutarinoita. Tällä tavalla yrittäjän riskiä helpotettaisiin ja duunari saisi palkan, jolla voisi tulla toimeen.

Kommentoi ensimmäisenä

Please check your e-mail for a link to activate your account.